Behandeling Cognitieve Stoornis - Emergis

Wat is een cognitieve stoornis?

Cognitieve functies worden ook wel ‘kennende functies’ genoemd. Hiermee bedoelen we functies die te maken hebben met het verwerken van informatie en je in staat stellen tot leren, intelligent gedrag. Bijvoorbeeld aandacht en concentratie, oriëntatie, waarnemen, denken, inprenten, herinneren, plannen maken, problemen oplossen, handelen, vaardigheden, het nemen van initiatieven en inzicht in de eigen situatie. Een cognitieve stoornis is een stoornis in een of meer cognitieve functies. Dit kan problemen opleveren met het geheugen, taal, gedrag en het oplossen van problemen.

Gevolgen van hersenletsel

De gevolgen van hersenletsel kunnen verschillend zijn. Ze zijn onder te verdelen in:

  • psychiatrische stoornissen (bijvoorbeeld depressie);
  • gedragsproblemen (bijvoorbeeld agressie);
  • persoonlijkheidsveranderingen (bijvoorbeeld egocentrisme);
  • cognitieve stoornissen (bijvoorbeeld ernstige geheugenproblemen).

Hoe wordt een cognitieve stoornis onderzocht?

Als u denkt dat iemand die u goed kent een cognitieve stoornis heeft dan is het belangrijk dat het goed onderzocht wordt. De eerste stap is een bezoek aan de huisarts. Deze stelt vragen aan de persoon in kwestie (anamnese) en aan een familielid of iemand anders die hem/haar goed kent (hetero-anamnese).

De huisarts verwijst de patiënt bijna altijd door altijd door naar een neuroloog of een geriater. Dit is voor nader onderzoek en diagnostiek.

Als er een vermoeden bestaat van veranderingen in gedrag en stemming, verstoring van het sociaal functioneren of psychotische stoornissen, verwijst de huisarts of de specialist de patiënt door naar Emergis.

Neuropsychologisch onderzoek

In een neuropsychologisch onderzoek verzamelen wij met behulp van testen informatie over allerlei functies. Hierbij kunt u denken aan het geheugen, het concentratievermogen, de waarneming, het taalgebruik, het ruimtelijk inzicht en probleemoplossend vermogen. De resultaten van het onderzoek bepalen welke zorg en begeleiding nodig is.

Behandeling van een cognitieve stoornis

Emergis helpt op verschillende manieren en op verschillende plaatsen. U wordt zo veel mogelijk thuis geholpen. Alleen als het echt niet anders kan, krijgt u dagbehandeling of wordt u opgenomen in de kliniek. Hoe lang een opname duurt is per persoon verschillend. Voor de behandeling van ouderen heeft Emergis een apart afdeling: ouderenpsychiatrie. U vindt hier meer informatie.

Zodra u bent doorverwezen naar Emergis gaan we uitzoeken wat er precies aan de hand is, welke behandeling het beste past en hoe we uw naaste familie het best kunnen ondersteunen.

Help ons deze website te verbeteren

Heeft deze website je helpen vinden wat je zocht?

Alvast bedankt voor je hulp!

Wat we met je gegevens doen
We gebruiken de gegevens die je hier invult om onze website te verbeteren.
Als je je e-mailadres opgeeft, gebruiken we dat alleen om verduidelijking van je te krijgen over je inzending.