Ergotherapie De Praktijk - Middelburg

Ergotherapie is een paramedisch beroep dat cliënten leert zo optimaal en zelfstandig mogelijk dagelijkse handelingen en activiteiten uit te voeren in hun eigen woon-, leef- en werkomgeving.

Door een ongeval of een ziekte kan het zijn dat u moeite heeft met uw dagelijkse handelingen. Een ergotherapeut onderzoekt waardoor deze moeite ontstaat. Hierbij wordt naar de fysieke en psychische mogelijkheden en de beperkingen gekeken, naar de materialen waarmee de handeling wordt uitgevoerd én naar de omgeving waarin dit gebeurt. Na het onderzoek worden doelen bepaald en de training of het advies gestart. 

De behandeling kan zowel bij ons op het kantoor plaatsvinden als bij u thuis of op uw werk. 

De behandeling kan bestaan uit:

  • Opnieuw leren handelen, vaardigheid trainen
  • Anders leren handelen
  • Ondersteuning bij opbouw dagelijks leven en/of re-integratie
  • Advies over hulpmiddelen
  • Ondersteuning bij de aanvraag van hulpmiddelen

Ergotherapie en Cognitieve Revalidatie

Mensen met niet aangeboren hersenletsel kunnen in hun dagelijks handelen belemmerd worden door cognitieve problemen. Voorbeelden van cognitieve vaardigheden zijn de snelheid van het denken, het geheugen, het concentratievermogen, het verwerken van informatie, het plannen, het controleren en bijsturen van de handelingen.

Bij cognitieve revalidatie door een ergotherapeut is de behandeling gericht op:
• Informatie geven aan u en/of uw partner over de werking van de hersenen en het hersenletsel in relatie tot de dagelijkse activiteiten.
• Oefenen van de cognitieve vaardigheden die een rol spelen bij de uitvoer van de handelingen.
• Aanleren en het toepassen van compensatiestrategieën als de cognitieve stoornis niet goed herstelt.

Compensaties kunnen bestaan uit het aanleren van een werkwijze (strategie), maar kunnen ook bestaan uit een hulpmiddel, zoals bijvoorbeeld een sprekende kalenderklok of het gebruik van een smartphone.

Ergotherapie bij Prikkelverwerking (ASITT)

Binnen de eerste lijn komen we regelmatig mensen tegen die te maken hebben met de lange termijn gevolgen na niet-aangeboren hersenletsel. Het aanleren van externe strategieën is een mogelijkheid om te leren omgaan met de cognitieve beperkingen die er zijn, zodoende is de post-HBO cursus “Cognitieve Revalidatie Therapie” ondertussen afgerond. Hier werd duidelijk dat het onderwerp “prikkelverwerking” een grote invloed heeft op alle facetten van het dagelijks leven. ‘Prikkelverwerkings-klachten’ worden vooral omschreven als klachten op het gebied van duizeligheid/balans en overgevoeligheid bij harde geluiden, felle lampen en drukte/bewegingen.

Vaak blijkt dat er in de dagelijkse praktijk ook andere klachten aan de orde zijn zoals; beperkte concentratie, moeite met focussen, vergeetachtigheid, vermoeidheid, onhandigheid en het gevoel altijd “aan” te staan. Om hier meer handvatten in te krijgen is daarom de cursus Sensorische Integratie bij Volwassenen (ASITT) gevolgd; een methode waarbij het aanleren van demptechnieken om overprikkelingsklachten te verminderen een belangrijk punt is. Uiteindelijk is het doel om waar mogelijk het proces van sensorische integratie te verbeteren. Sinds enige tijd zien we dat deze methode ook helpend kan zijn voor cliënten met andere klachten zoals long-Covid.

Tevens is Linda Reuvers, namens Ergotherapie ‘De Praktijk’ aangesloten bij ASITT als gecertificeerd ASITT-therapeut.

Contact

Telefoon: 06 44305050
E-mail: depraktijk@live.nl

Help ons deze website te verbeteren

Heeft deze website je helpen vinden wat je zocht?

Alvast bedankt voor je hulp!

Wat we met je gegevens doen
We gebruiken de gegevens die je hier invult om onze website te verbeteren.
Als je je e-mailadres opgeeft, gebruiken we dat alleen om verduidelijking van je te krijgen over je inzending.