Kind en NAH - Esdégé-Reigersdaal

Ambulante ondersteuning voor gezinnen, kinderen

Kinderen met niet-aangeboren hersenletsel (NAH) worden zoveel mogelijk thuis opgevoed. Dat is de visie van Esdégé-Reigersdaal. Maar dat brengt uitdagingen met zich mee. Zorgen voor een kind dat opeens een andere of zelfs onzekere toekomst heeft, kan veel impact hebben op ouders/verzorgers en andere gezinsleden.

Vanaf december 2022 worden gezinnen met kinderen met NAH ambulant (aan huis) ondersteund. Voor deze ondersteuning zijn we aangesloten bij het landelijke netwerk Kind & NAH

Op deze pagina:

Wat is NAH?

Niet-aangeboren hersenletsel zegt het eigenlijk al. Nadat jullie kind is geboren heeft het iets doorgemaakt wat er nu voor zorgt dat er beperkingen zijn. Jullie kind kan bijvoorbeeld te maken hebben gehad met een hersenvliesontsteking, een hersentumor of een ongeval (zoals een ongeluk tijdens het fietsen of val van de trap). 

Wat kunnen de gevolgen zijn?

Het hersenletsel kan allerlei gevolgen hebben, zoals: 

  • Problemen met prikkelverwerking;
  • Problemen op het gebied van onthouden;
  • Woorden niet meer kunnen vinden (afasie);
  • Halfzijdige verlamming;
  • Sociaal niet mee kunnen komen met leeftijdsgenoten. 

Het lastige aan niet-aangeboren hersenletsel is, is dat er niet één vaste lijst aan gevolgen is. De gevolgen zijn voor ieder kind anders of komen zelfs verschillend tot uiting per levensfase. De signaleringslijsten van netwerk Kind & NAH+ kunnen mogelijk helpen bij het signaleren. 

Zelfs als er sterke vermoedens zijn dat er hersenletsel is, kan het nog zijn dat dit niet zichtbaar is op een hersenscan. De diagnose NAH is dan ook meestal een combinatie van factoren. Hieronder staan twee voorbeeldverhalen van kinderen met niet-aangeboren hersenletsel. 

Voorbeeldverhalen

Voorbeeldverhaal 1
Je hebt een puberende dochter van 14 jaar. Ze slaapt veel, is vaak moe en vandaag geeft ze aan vreselijke hoofdpijn te hebben. Zo vreselijk dat ze moeilijk uit haar woorden lijkt te komen. Na een afspraak bij de huisarts gaat ze door naar het ziekenhuis. Hersenvliesontsteking (meningitis) blijkt de oorzaak. Na behandeling lijkt het weer goed met haar te gaan. Alleen blijft ze aangeven snel vermoeid te zijn. Ze kan geen hele dagen naar school en spreekt minder af met vrienden. Wat nu?

Voorbeeldverhaal 2
Vader is met zijn zoon van 4 een stuk aan het fietsen. Bij de rotonde gaat het mis. Daar worden vader en zoon aangereden door een scooter. Na enkele minuten is er een ambulance ter plaatse. Zoon heeft een flinke bult op zijn hoofd, verder geen schade. Hij herstelt binnen enkele weken en het voorval wordt met de jaren vergeten. Als de zoon 9 jaar oud is kan hij niet meer zo goed meekomen in de klas. Hij heeft geen zin in school en komt telkens in de problemen. Vele gesprekken op school volgen, ook met maatschappelijk werk. Als hij 12 jaar is zit hij op het speciaal onderwijs. Hij heeft gedragsproblemen en het lijkt erop dat hij ASS heeft. Toch lijkt hij daar ook niet op zijn plek te zijn. Thuis is hij vooral moe, hij kan zichzelf slecht begrenzen qua energie. Hij vergeet vaak dingen en kan nog steeds explosief reageren. In de vakanties gaat het beter, zolang ze hem structuur bieden en rust. Tijdens een evaluatiegesprek met school en een nieuwe gedragsdeskundige komt uiteindelijk het fietsongeval weer ter sprake. Vandaaruit begint de bal te rollen…

Wat kunnen wij betekenen?

De ondersteuning voor de doelgroep Kind en NAH is momenteel volop in ontwikkeling. Daarvoor zijn we aangesloten bij het landelijke netwerk Kind & NAH+. De basis van de ondersteuning zal zijn in het gezin, daar waar er behoefte is. Denk aan handvatten geven op het gebied van financiering, psycho-educatie en school maar ook ondersteuning aan het kind, bijvoorbeeld vanuit een opdracht van een revalidatie-arts. Daarnaast bieden we ook ondersteuning bij het vinden van een passende logeerplek, dagbesteding of vrijetijdsbesteding.

Esdégé-Reigersdaal is al jaren bevlogen in maatwerk. Daadkrachtig zijn en meedenken waar nodig.

Meer informatie

Heb je een kind met niet-aangeboren hersenletsel en wil je meer informatie over de mogelijkheden van deze ondersteuning? Neem dan contact op via onderstaande contactgegevens.

Contact
Telefoon:

06 - 12 70 59 16 (Judith Houtsma)
E-mailadres:

kindnah@st-er.nl

Contactpersonen

Projectleider:

Judith Houtsma-Feld
judith.houtsma@esdege-reigersdaal.nl

Help ons deze website te verbeteren

Heeft deze website je helpen vinden wat je zocht?

Alvast bedankt voor je hulp!

Wat we met je gegevens doen
We gebruiken de gegevens die je hier invult om onze website te verbeteren.
Als je je e-mailadres opgeeft, gebruiken we dat alleen om verduidelijking van je te krijgen over je inzending.